28 nationaal kampioenen vertegenwoordigen Nederland tijdens de 44ste WorldSkills, het ‘WK voor beroepen’, dat van 14 t/m 19 oktober plaatsvindt in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten. Op donderdag 28 september wordt Team Nederland gepresenteerd in  Wageningen. Eerder dit jaar werden de winnaars geselecteerd tijdens de nationale finalewedstrijden van Skills Heroes en VHG (tuinaanleg). Tijdens vaktechnische trainingen, mentale trainingen én teambuildingsdagen werden de deelnemers de afgelopen tijd klaargestoomd voor deze wereldwijde competitie in vakmanschap.

In Abu Dhabi strijden 1.300 deelnemers uit 77 bij WorldSkills aangesloten landen/regio’s in 51 beroepen voor een plek op het erepodium. Nederland doet mee in 25 vakrichtingen, waaronder autotechniek, etaleren, metselen, mobiele robotica, lassen en webdesign. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers.

Grootste beroepenevent ter wereld

In het Abu Dhabi National Exhibition Centre worden door de organisatie 160.000 bezoekers verwacht tijdens de vier wedstrijddagen. Op het evenement, waar ook een conferentieprogramma plaatsvindt, komen veel internationale prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, onder wie een delegatie van vertegenwoordigers van mbo-scholen, brancheorganisaties en het ministerie van OCW uit ons land. Dat maakt WorldSkills tot het grootste beroepenevent ter wereld.

Skills Heroes

De kandidaten hebben zich onder meer gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo’ers. In het schooljaar 2017/2018 doen 57 mbo-scholen mee aan vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats door studenten van 751 opleidingen in 65 wedstrijdrichtingen, zij kunnen zich dan kwalificeren voor de volgende lichting van Team NL.

WorldSkills Netherlands 

Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom promoot WorldSkills Netherlands het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door de ministeries van OCW en EZ en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Bij Team NL zijn de volgende partners betrokken:

Albeda College, AOC Oost, Arcus, Deltion College, De Groene Welle, Drenthe College, Graafschap College, Koning Willem I College, MBO Amersfoort, Nimeto Utrecht, ROC de Leijgraaf, ROC Friese Poort, ROC Midden Nederland, ROC Mondriaan, ROC Nijmegen, ROC ter AA, ROC van Amsterdam, ROC van Twente en Summa College.

De Nederlandse deelname aan WorldSkills wordt verder ondersteund door: Anko Reizen, Bouwend Nederland, Company2Wear, MBO Raad, Nuffic, Stayokay, Vakkanjers en VHG

Een overzicht van alle kandidaten en beroepen is te vinden op www.teamnederland.com

———————————————————————————————————————————————————-

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

U bent van harte welkom bij deze bijeenkomst, wij vragen u wel om van tevoren uw komst aan te melden.

Locatie: Hotel de Nieuwe Wereld (Vakschool Rijn IJssel), Marijkeweg 5, 6709 PE Wageningen

Het programma ziet er als volgt uit:
17.30 –  18.00 uur Ontvangst
18.00 –  19.00 uur Zaalprogramma

Vraag uw accreditatie aan bij WorldSkills Netherlands: Marc Fonhof, fonhof@worldskillsnetherlands.nl, tel: 088 080 88 46.

Voor meer informatie en/of een interview met één van de deelnemers, kunt u contact opnemen met Marc Fonhof (zie voor contactgegevens hierboven). Indien gewenst brengen wij u graag in contact met de school of werkgever van de deelnemer.

Hoge resolutie beeldmateriaal is te vinden op: http://fotobank.worldskillsnetherlands.nl/WorldSkills/WorldSkills-2017