Wat is EuroSkills?

EuroSkills zijn de Europese kampioenschappen voor beroepen. Elke twee jaar strijden honderden jonge vakmensen in verschillende vakgebieden tegen elkaar om de titel ‘beste vakman of vakvrouw van Europa’.

De vakwedstrijden zorgen voor promotie van het beroepsonderwijs, het bevorderen van vaktrots en de talentontwikkeling van jonge professionals. Naast de wedstrijden vinden ook vele andere activiteiten plaats die gericht zijn op beroepenoriëntatie. Dit maakt EuroSkills tot het grootste beroepenevenement van Europa.

De eerste editie vond plaats in Rotterdam in 2008.

Hierbij een overzicht van de afgelopen edities:
2008      Rotterdam, Nederland
2010      Lissabon, Portugal
2012      Spa, België
2014      Lille, Frankrijk
2016      Gothenburg, Zweden

De komende edities vinden plaats in:
2018      Budapest, Hongarije
2020      Graz, Oostenrijk

Bekijk hieronder een video van WorldSkills Netherlands tijdens EuroSkills 2016 in Gothenburg, Zweden:

Wie organiseert EuroSkills?

EuroSkills is een initiatief van WorldSkills Europe. In 2007 is deze vereniging opgericht (voorheen onder de naam ESPO). De leden zijn erkende nationale Skills-organisaties uit alle Europese lidstaten, EFTA-landen en kandidaat-lidstaten. Het doel van WorldSkills Europe is het promoten van het vakmanschap en het beroepsonderwijs met de focus op Europese jongeren. De organisatie ondersteunt het Europese Lifelong Learning project met als doel een verhoging van de kwaliteit van het beroepsonderwijs in Europa. WorldSkills Europe werkt nauw samen met de organisatie van WorldSkills.