Ter voorbereiding op Worldskills Abu Dhabi 2017 is team UK mechatronica in Nederland voor een oefenwedstrijd tegen Jeffrey en Stefan van team NL mechatronica. De teams houden een vriendschappelijke wedstrijd om te meten waar ze staan en wat ze nog van elkaar kunnen leren. Afgelopen EuroSkills trainden de teams ook samen ter voorbereiding op het EK in Gotenburg en wisten toen verrassend te eindigen op de 2e en 3e plaats!

Allereerst verbaasde gezichten bij het Engelse team tijdens de eerste ontmoeting met team NL. Dit is niet het team wat ze hadden ontmoet op Euroskills… Na een kort onderonsje met koffie en uiteraard thee met een wolkje melk maakten de teams zich gereed voor de start. De Engelse en Nederlandse expert schreven samen een opdracht op basis van het eerste station dat reeds bekend is voor WorldSkills Abu Dhabi. De teams kregen voor 3 uur de tijd, na 2 uur en 15 minuten waren beide teams klaar. Daarna is onderhoud uitgevoerd en het systeem uitgebreid met een aantal functies zoals een lichtkolom, zodat het visueel zichtbaar is als het systeem een storing heeft. Aan het einde van de middag is gestart met opdracht 3, een onbekend systeem net als op WorldSkills. Door de experts is gekozen voor een mix van de systemen van WorldSkills Sao Paulo 2015 en EuroSkills Gotenburg 2016. Aan het einde van de dag bespraken de teams en experts de opdrachten en wisselden tips en tricks met elkaar uit.

Team UK is onder de indruk van de snelheid en nauwkeurigheid waarmee team NL haar opdrachten uitvoert, zeker gezien het feit dat ze een stuk minder ervaring en trainingstijd hebben gehad. Jeffrey en Stefan van team NL gaven aan bij het team uit Engeland niet alleen heel veel ervaring, maar ook een geoliede machine te zien die volledig op elkaar is ingespeeld.

De wedstrijd werd gehouden bij Festo in Delft, waar de teams gebruik konden maken van de hypermoderne ruimte en apparatuur die Festo beschikbaar stelt.