Wat zijn experts?

‘Expert’ staat binnen EuroSkills en WorldSkills synoniem voor ‘jurylid’. Experts vervullen een belangrijke rol bij het organiseren van de vakwedstrijden. Stuk voor stuk zijn ze belezen in hun gebied. Met deze expertise beoordeelt de expert de deelnemers aan de hand van criteria.

Per wedstrijdonderdeel vervullen de experts de taak als jurylid. Zij worden aangestuurd door een chief expert, die op zijn beurt de regels handhaaft, de beoordelingsteams samenstelt en de beschikbare tijd controleert. Hij of zij wordt geassisteerd door een deputy, die onder andere verantwoordelijk is voor het invoeren van de beoordelingsgegevens.

HOE WORD IK EXPERT?

Experts worden door brancheorganisaties, kenniscentra of het scholenveld gevraagd om mee te werken aan EuroSkills en WorldSkills. Allereerst zullen zij ervaring op moeten doen bij wedstrijden op nationaal niveau. Dit is zeer belangrijk om uiteindelijk de stap te maken naar de internationale vakwedstrijden. Voordat het zover is, wordt de expert verplicht getoetst op inhoud en kennis. Pas dan mag de expert zichzelf een echte expert noemen.

Benieuwd wie er mee gaat als expert naar WorldSkills Abu Dhabi? Bekijk het hier.